Italija garsėja ne tik vaizdingais kraštovaizdžiais, renesanso menu, įspūdinga architektūra, bet ir turtinga gastronomija. Šioje šalyje kasmet keliauja turistai iš viso pasaulio, o kai kurie iš jų vis sugrįžta būtent dėl gardžių tradicinių patiekalų. Jų galima paragauti ne tik šalies restoranuose ir kavinėse, bet ir tiesiog vaikštinėjant gatvėje. Galbūt nustebsite, tačiau gatvės maistas Italijoje yra itin populiarus. Pristatome rekomendacijas, ką paragauti Italijoje.
Laukia saulėtos atostogos Italijoje? Nepraleiskite progos paragauti ne tik garsiųjų itališkų picų, makaronų ir gelato ledų – pateikiame gardžius gatvės maisto patiekalus, dėl kurių dar tikrai norėsis ne kartą sugrįžti.
Tai yra patiekalas iš minkštos tešlos, panašus į perlenktą picą ir pyragėlius su mėsa empanadas. Puri tešla pripildoma sūrio, pomidorų, daržovių ir (arba) mėsos, padažo bei kepama tol, kol įgauna auksinį rudą atspalvį. Galima rasti ir saldžių šio patiekalo variantų – saldieji panzerotti yra desertas, paprastai įdarytas vaisių uogiene, šokolado kremu bei apibarstytas cukraus pudra.
Tai yra sicilietiškas patiekalas – auksiniai, gruzdinti ryžių rutuliukai. Šio patiekalo pavadinimas iš italų kalbos reiškia „maži apelsinai“ ir jie tradiciškai būna įdaryti sūriu, mėsa ir žirneliais. Kiekvienas ryžių rutuliukas apvoliojamas džiūvėsėliuose ir kepamas tol, kol įgauna traškią, auksinę spalvą.
Šis vegetariško patiekalo pagrindas yra plokščia duona, įdaryta kreminiu sūriu ir plonai supjaustytu itališku kumpiu. XIX a. italų poetas Giovanni Pascoli kartą šį patiekalą pavadino „skurdo duona“, nes tai buvo pagrindinis maistas mažiau pasiturintiems žmonėms. Šiandien Piada patiekiama šviežia piadinerijose ir gatvės kioskuose visoje Italijoje, o geriausia ja mėgautis ką tik iškepta keptuvėje.
Tai yra omletas, kepamas keptuvėje su svogūnais, bulvėm ir sviestu. Tradiciškai frico būna įdarytas Montasio sūriu. Kelionės į Italiją metu galima mėgautis friabile (traškiais) arba morbido (minkštais) fricos. Šį patiekalą geriausia valgyti šiltą, su išsilydžiusiu sūriu, kuris suteikia dar daugiau autentiško skonio.
Tai yra senovinis Šiaurės Italijos patiekalas, gaminamas iš kukurūzų miltų. Tradicinės Polentos sudedamosios dalys yra spelta rugiai ir grikiai. Polenta įprastai patiekiama su grybais ir pomidorais, taip pat mėsa ar žuvimi. Šį patiekalą nesunkiai galima pasigaminti namuose.
Turbūt daugelis esame ragavę ar bent girdėję apie garsiuosius itališkus ledus gelato, tačiau tai ne vienintelis gardus tradicinis desertas. Crema Fritta yra labai panašus skanėstas, išsiskiriantis unikaliu skoniu. Išvertus iš italų kalbos tai reiškia „keptas kremas“ ir šis desertas yra populiarus gatvės maistas, ypač Veneto regione. Panašus į mažą pyragėlį, crema fritta yra įdarytas keptu tirštu kremu ir gali būti įvairių skonių, pavyzdžiui, vanilės ir citrinų.
Populiarus Palermo regiono gatvės maistas yra Pani Ca Meusa. Tai yra sumuštinis, kurį sudaro kepintos veršiuko blužnies arba ausų juostelės. Šis sumuštinis yra tradicinis italų gatvės maistas, kurio ištakos siekia XV amžių. Kepta mėsa dedama į vastedda bandelę, o ant viršaus apšlakstomos citrinos sultys ir pabarstomas smulkintas sūris.
Cannoli skanėsto verta paragauti kiekvienų atostogų Italijoje metu. Tai yra traškūs kepti tešlos vamzdeliai paskaninti sodriu rikotos sūrio kremu ir šokoladu bei apibarstyti cukraus pudra.
Tai yra populiarus italų gatvės maistas, kuris ilgainiui pradėtas gaminti ir restoranuose. Porchetta yra pikantiškas ir riebus kiaulienos vyniotinis. Gaminant šį vyniotinį kiauliena skrudinama ant malkų ugnies mažiausiai aštuonias valandas, o pagal kai kurias tradicijas jis įdaromas česnaku, rozmarinu, pankolio sėklomis bei kitais kvapniais prieskoniais. Šį patiekalą galima įsigyti Italijos gatvėse ir valgyti su duona.
Tai yra vienas paprasčiausių ir kartu populiariausių gatvės maisto patiekalų šalyje. Šis patiekalas gaminamas iš storais griežinėliais supjaustytos ir alyvuogių aliejuje apkeptos avinžirnių polentos. Šie gardūs ir traškūs paplotėliai ruošiami kaip sumuštinis arba patiekiami atskirai su kroketais. Paruošti jie taip pat apšlakstomi citrinos sultimis, dedami į bandelę, apibarstytą šviežiu rikotos sūriu.
Pristatėme populiariausius patiekalus, kuriuos įsigyti galite tiesiog vaikštinėdami Italijos gatvelėmis. Planuojate kelionę į Italiją, tačiau nenusprendžiate, kur apsistoti arba turite kitų klausimų? Kreipkitės į AirGuru komandą!
☎️ Telefonu: +370 (700) 22 820
📧 El. paštu: pagalba@airguru.lt
Norite matyti daugiau naujienų ir kelionių patarimų? Sekite mus FACEBOOK ir INSTAGRAM!