Pamažu artėjant rudeniui ir vynuogynuose vis labiau nokstant derliui, įvairiose Europos šalyse ruošiamasi derliaus šventėms ir subrandinto vyno degustacijoms. Ne paslaptis, kad šiuo sezonu populiarėja ir vyno kelionės – tai daugiau nei tik skirtingų rūšių gėrimų ragavimas. Tai galimybė pasinerti į regionų kultūrą, pažinti vietos gyventojus, aplankyti įspūdingiausius gamtos objektus ir išvysti vynuogynus bei išgyventi patirtis, kurios į atmintį įsirėš visam laikui. Ir nors kiekvienas vyno regionas turi savo žavesio, šiandien leidžiamės į ypatingą kelionę trimis kryptimis, kuriose galima paragauti saldžiausio, aromatingiausio ir išskirtiniausio vyno pasaulyje – sužinokime, kur!
Sakartvelas laikomas vyno lopšiu – čia vynas gaminamas jau daugiau nei 8000 metų, o unikali qvevri technologija (vyno fermentavimas ir brandinimas moliniuose induose, užkastuose žemėje) yra įtraukta į UNESCO nematerialaus paveldo sąrašą. Šios šalies vynas išsiskiria ne tik gamybos būdu, bet ir senovinėmis vietinėmis vynuogių veislėmis, tokiomis kaip Saperavi (intensyvus raudonasis vynas su uogų ir prieskonių natomis) ar Rkatsiteli (gintarinis baltasis vynas, brandintas su vaisių žievelėmis, turintis arbatos ir džiovintų vaisių aromato). Keliaujant po Kachetijos regioną, galima aplankyti šimtmečių senumo vyno ūkius, dalyvauti derliaus šventėse ir ragauti vyno kartu su tradicinės virtuvės patiekalais ir skanėstais – khachapuri, mtsvadi ir churchkhela. Sakartvelo vynas – ne tik gėrimas, bet ir kultūros, svetingumo bei senovinių tradicijų išraiška, kurią verta patirti bent kartą gyvenime, tad kodėl to nepadarius šį rudenį?
Klausiate, kur saldžiausias vynas? Esame tikri, kad jį rasite Vengrijoje! Šios šalies šiaurės rytuose įsikūręs Tokaj regionas yra ne tik vienas seniausių vyno regionų Europoje, bet ir vieta, kur gimsta vienas saldžiausių pasaulio vynų – Tokaji Aszú. Jau XVII amžiuje šis vynas buvo vadinamas „Vinum Regum, Rex Vinorum“ – karalių vynu, vynų karaliumi.
Kuo ypatingas Tokaji Aszú vynas? Šis vynas gaminamas iš vynuogių, kurias paveikia vadinamasis „kilnusis puvinys“. Tai natūralus procesas, kai uogos natūraliai apdžiūsta ir koncentruoja savo cukrų. Šio tipo vynas gaminamas su papildomais „aszú“ uogų sluoksniais, o kuo daugiau jų – tuo intensyvesnis vyno skonis ir saldumas. Jei norite atrasti šį vyną kuo įvairiau, derinkite jį su žąsų kepenėlių paštetu, brandintu sūriu, migdolų pyragu, o jei norisi šiuolaikiškesnio varianto – su ryžių pudingu su apelsinų žievele.
Kelionė į Tokajų – tai laikas, kai leidi sau sustoti. Mažyčiai miesteliai, senoviniai rūsiai, išlikę dar iš XVIII amžiaus, rytais virš vynuogynų tvyrantis rūkas ir šilti pokalbiai su vyndariais, kurie gamina vyną jau kelias kartas priverčia sulėtinti tempą ir atsikvėpti. Regiono sostinė Tokaj yra maža, bet jauki – čia verta apsilankyti Tokaji muziejuje, išsinuomoti dviratį ar žygiuoti pėsčiomis tarp žaliuojančiu ir kvepiančių vynuogynų. Čia geriausia keliauti rudenį – rugsėjį ar spalį, kai vyksta derliaus šventės, o oras dar maloniai šiltas. Degustacijos metu būtinai paragaukite 5 ar 6 puttonyos lygio Aszú – tai tikras saldaus, bet ne perkrauto skonio meistriškumo pavyzdys!
Vos tik atvykus į Mozelio slėnį, kvapai ima kalbėti patys už save. Tai – Riesling tėvynė, o ši vynuogė laikoma viena aromatingiausių pasaulyje. Vyno entuziastai dievina Riesling už jo gaivumą, mineralinį švarumą, citrusinių vaisių šokį burnoje, o labiau patyrę atpažįsta ir tokius aromatus kaip gėlės, medus, žalieji obuoliai ar net akmens dulkių, kreidos poskoniai, kurie atkeliauja iš unikalaus dirvožemio.
Mozelio slėnis Vokietijoje nėra vien tik skanaus vyno, bet ir nuostabios gamtos kraštas. Slėnį kerta vingiuojanti Mozelio upė, ant kurios kranto šlaituose ir yra įsikūrę vynuogynai, o virš jų – viduramžių pilys. Tai puikus regionas keliauti dviračiu, vandens transportu arba automobiliu, sustojant nedideliuose miesteliuose, tokiuose kaip Cochem, Zell, Traben-Trarbach.
Na, o degustacijos čia labai įvairios: galima pasirinkti klasikines Riesling rūšis – sausą, pusiau saldų ar saldų, taip pat eksperimentinius mišinius, kur vynas brandinamas moliniuose induose arba su minimalia intervencija. Vyno turų metu dažniausiai galima apsilankyti vynuogynuose, pasikalbėti su šeimos vyno gamintojais, bei atrasti gastronominius derinius su vietiniais patiekalais, sūriu, ar vokišku obuolių pyragu (Apfelstrudel). Jei norite itin išskirtinės patirties – užsisakykite degustaciją Mozelio pilies rūsyje su žvakėmis ir fortepijono muzika fone – neišdildomas įspūdis garantuotas! Šį regioną verta lankyti rugsėjį, kai čia skanaujamas metų derlius ir rengiamos įvairios šventės.
Porto – ne tik vienas gražiausių miestų Portugalijoje, bet ir tikra vyno sostinė, kur gimsta Porto vynas (Portveinas). Tai vienas unikaliausių vynų pasaulyje – stiprintas vynuogių spiritu, saldus, turintis labai gilų skonį ir ypač tinkamas ilgam brandinimui. Porto vynas gali būti įvairių tipų – nuo jauno ir vaisiško Ruby, iki ilgai brandinto, švelnaus ir riešutinio Tawny, o tikriems kolekcininkams skirtas Vintage Port – tik iš geriausių metų, laikomas butelyje dešimtmečius.
Vyno kelionė Porto mieste dažnai prasideda nuo Vila Nova de Gaia – tai kitoje upės pusėje esanti Porto dalis, kur įsikūrę visi garsieji vyno rūsių prekės ženklai. Čia galite aplankyti Taylor’s, Graham’s, Sandeman, Ferreira ir kitus gamintojus, dalyvauti degustacijose, vakarienėse su vynu, šokolado ir vyno derinimo sesijose ar net blend your own port dirbtuvėse. Jei norite atrasti dar daugiau šio vyno natų, portveinas puikiai tinka su brandintu mėlynuoju sūriu, juoduoju šokoladu, figų desertu ar net stipresniu cigarų aromatu – ypač patiks tiems, kurie mėgsta klasikines britiškas vakarienes.
Norint giliau patirti šio vyno gimimą, verta iš Porto leistis į Douro slėnį, kur terasiniai vynuogynai driekiasi ant upės šlaitų. Keliauti galima siaurais vyno traukinukais, automobiliu, arba laivu – tai ne tik įspūdingas reginys, bet ir ramybės suteikiantis terapijos seansas.
Laikas. Planuokite kelionę atsižvelgdami į vykstančius renginius ir savo lūkesčius – dažniausiai pasirenkamas ankstyvas ruduo – rugsėjis ir spalis – kai nuimamas derlius ir vyksta įvairūs festivaliai. Tiesa, jei norite daugiau laiko praleisti gamtos glėbyje ir žavėtis peizažais, čia galite atvykti ir pavasarį, kai pražystantys vynuogynai užburia tiek kvapais, tiek žiedu grožiu!
Transportas. Vyno regionuose dažnai patogu keliauti nuomotu automobiliu, bet vis populiarėja ir teminiai kruizai ar traukinių maršrutai, tad, jei ieškote įdomesnio varianto, būtinai pasidomėkite.
Apsistokite vietoje. Daugelis mažų vyno ūkių siūlo nakvynę vynuogyne – tai ne tik jauku, bet ir leidžia pradėti degustacijas nuo pat ryto be jokio nereikalingo skubėjimo. Atskristi galite ir į šalies sostinę ar kitą didesnį miestą, tačiau bent vieną naktį praleiskite šioje unikalioje aplinkoje!
Neapsiribokite komerciniais vyno gamintojais. Mažieji ūkiai dažnai siūlo autentiškesnę, šiltesnę patirtį, todėl didžiuosius gamintojus pasistenkite aplankyti ilgai neužtrukdami.
Būkite atviri. Nebijokite paragauti vyno, kurio nežinote – kai kurios staigmenos būna geriausios!
Vyno kelionės – tai ne vien skonis, tai – istorija, tradicija, emocija, pokalbis, aromatas ir prisiminimai. Nuo saldžiausių natų Tokajuje, iki kvapų Mozelyje ir unikalumo Porto regione – kiekvienas vynas turi savo sielą, kurią galima pažinti tik keliaujant. Tad rinkitės savo kryptį, čiupkite taurę – ir pirmyn!